Ochlazení, zataženo a déšť

Taková byla předpověď na třetí týden v září. Lepší počasí na velké ryby na konci léta snad být ani nemůže. Sbalil jsem tedy věci a vyrazil jsem směrem na jih. Cesta utíkala celkem rychle a já měl v hlavě jen to, ať jsem co nejdříve u jezera. Tohle určitě znáte.

Po příjezdu k vodě jsem hledal volné místo, většina dobrých míst byla obsazena. Jsem z toho celkem zklamaný, protože jsem myslel, že v takovém počasí tu moc lidí nebude. Naštěstí jsem jedno volné místo našel, bylo nedaleko ostrova a dno jsem tam celkem znal, hloubka zde byla 7 metrů a jedna táhlá lavice okolo 4 metrů na vzdálenosti cca 130 m.

Rychle jsem vybalil věci, postavil bivak a vzhledem k tomu, že hodně pršelo a byl večer, jsem rychle nahodil pruty, lehce přikrmil koulemi a šel spát. Noc byla deštivá, ale klidná bez záběru. Po probuzení jsem se dal do práce, pruty jsem nahodil do třech hloubek a začal krmit. Krmení je zde povoleno pouze ze břehu, většinou tedy kobrou nebo spombem. První prut jsem nahodil vedle lavice do hloubky 7 metrů a nastražil GLM játra s popkou ananas, druhý na lavici do hloubky 4 metrů – PitBull Krill s popkou krill a třetí s Chimérou Red + popkou oliheň do hloubky 7 metrů mezi lavici a ostrov.

Taktiku krmení jsem zvolil jinou než ostatní, vyřadil jsem partikl, kterým se tu hojně krmí a použil jen kapří a halibut pelety, k tomu boilí zalité boostrem. Také dávky krmení nebyly tam velké, jak zde bývá zvykem, ke každé montáži jsem přihodil cca 3 kg pelet a 2 kg boilí zalité Boostrem.

Déšť neustával, naopak zesiloval a já měl všechno mokré. Zalehl jsem do bivaku a začal sušit oblečení a netrpělivě čekal na záběr, který jak bývá zvykem přišel v tom největším dešti a zrovna když jsem usínal :). Po krátkém boji jsem měl prvního lysce s váhou 14 kg na břehu, neodolal Chiméře. Po nahození jsem přihodil pouze pár koulí a šel se znovu sušit.

OK_210200_18_kg

Netrvalo to ani půl hodiny a další záběr, opět na Chiméru s popkou oliheň a znovu lysec cca 16 kg. Vypadalo to na slibnou noc a také byla. Do rána jsem ulovil 8 ryb, 6 lysců z váhou 13 až 18 kg a dva šupíky 21 a 24 kg. Konečně jsem byl ve svém živlu. Záběry přicházely zprava z hloubky 7 metrů na Chiméru a dva z lavice na Krilla. Byla to skvělá noc a já doufal, že další bude podobná. Krmení jsem neměnil, nedával jsem partikl, ale pouze koule a pelety. Déšť neustával a voda začala pozvolna stoupat  a kolem bivaku mi tekl slušný potok. Stojan jsem musel posunout blíž, jinak by zmizel pod vodou, do večera stoupla hladina o 40 cm.

OK_20170919_222323_21_kg

Setmělo se a já čekal, co se bude dít. Okolo půlnoci přichází první záběr na kouli PitBull Kril s popkou a po krásném boji mám v podložce šupiho přes 25 kg. Ani mi nevadilo, že prší znovu nahazuji a přikrmuji pouze koulemi a čekám, co se bude dál dít.

OK_20170920_222913

Nic 🙁 stále pršelo a do rána záběr nepřišel a voda stoupla o dalších 20 cm, opět jsem posunul stojan a začal krmit, taktiku jsem neměnil, pouze koule a pelety a pozoroval, jak se některé místa ztrácí pod hladinou. Od místních se dozvídám, že voda bude ještě stoupat a v okolí jsou povodně. Paráda L V létě mám rád ochlazení a déšť, ale tohle bylo už moc 🙂

Jdu spát a doufám, že mě brzo probudí záběr, ale celou noc jen lilo a já mohl klidně spát. Ráno jsem se vzbudil bez záběru, ale také bez deště, voda stoupla od mého příjezdu o metr a pomalu přestávala stoupat a spoza mraků začalo hřát sluníčko :). Zvažoval jsem, zda už jet domů nebo zůstat. Počty záběrů klesaly a krásné ryby jsem chytil. Nakonec jsem se rozhodl, že ještě jednu na dvě noci zůstanu, měl jsem tušení, že by se mohlo ještě něco podařit.

Trochu jsem změnil taktiku, na levý prut jsem nastražil osvědčeného PitBulla – Krilla s popkou a nahodil ho na lavici a zbylé dva jsem hodil do 7 metrů směrem k ostrovu. Ke krmení jsem přidal i method mix a malé pelety Spice sausage od Sonubaits.

20170923_005245_OK

Přichází večer a první záběr mám hned po setmění, po záseku mi bylo jasné, že Krillovi neodolal nějaký místní mohykán 🙂 asi po 30 minutách vidím u břehu obrovské tělo kapra a po dalších 10 minutách je kapr v podběráku. Je to obrovský lysec a po odvážení saku váha ukazuje 30,2 kg. Po krátkém focení ryba jde zpět do vody.

BIG_fish_30kg_20170922_200950

Nahodím, přikrmím a jdu příjemně unavený spát, když se kolem půlnoci ozve znovu prostřední prut a na podložce lěží krásný lysec 24 kg, co víc si přát? Připadám si jako ve snu …  Do rána už další záběr nepřišel a ani mi to nevadilo :), znovu se zatahuje a já začínám balit, než začne znovu pršet, sedám do auta a jedu směrem k domovu, rybářova duše je plná zážitků.

20170922_200423_OK

Závěrem bych chtěl poděkovat firmě Chytil za supr kvalitní nástrahy a rodině za trpělivost :), ale výprava to byla nakonec skvělá. Sice hodně pršelo a bylo to velmi obtížné, ale chytit na svazové vodě 6 kaprů do 18 kg, dva přes 20 kg jeden přes 25 kg a jeden přes 30 kilo byl pro mě skvělý zážitek, tohle se nestává každý den. Dlouho budu vzpomínat, jaké je to být ve správný čas na správném místě.

Zdeněk Váňa