asdasdasd

Kaprové montáže 1. díl Chod Rig

Vítáme Vás u našeho nového seriálu o koncových montážích pro lov kaprů.

Už dříve jsme chtěli něco takového publikovat, ale přišlo nám to zbytečné. Přišlo nám to zbytečné v tom smyslu, že všichni kapraři už přeci vědí, jak si navázat správně svoje montáže. Při letošních výstavách jsme ale zjistili, že to není zas až tak pravda. Hodně rybářů koukalo na naše vytvořené montáže a z úst jim vycházelo velké množství dotazů. A právě proto jsme se rozhodli tento seriál vytvořit. Dalším podnětem k tomuto seriálu je seznámení českých rybářů s bižutérií od firmy Avid Carp, která patří bezesporu mezi špičku v dnešním světě koncových montáží a kaprařiny vůbec.

CHD-1-2

Jako první montáž, kterou Vám chceme představit je Chod Rig. Tato montáž není u českých rybářů až tak využívána, a tak právě na její konto padlo během veletrhů nejvíce otázek od návštěvníků. Přitom je to montáž, která je velice jednoduchá a účinná. Např. v Anglii se za poslední roky stala téměř nepostradatelnou. Chod Rig se používá pro prezentaci plovoucích neboli pop-up nástrah. Původně se začal používat na vodách s nánosem bláta a nebo s porostem na dně, protože tato montáž dokáže prezentovat nástrahu právě nade dnem nebo nad porostem. Dalším plusem u této montáže je, že je krátká a je vytvořena z tuhého materiálu a tak se při nahazování nemá šanci zamotat.

A teď se dostaneme k tomu, jak Chod Rig navázat.

1.Použijeme tuhý návazcový materiál. Vezmeme háček s očkem vyhnutým vně a bezuzlově jej navážeme. Na zbylý přívěs navlékneme mikroobratlík s jedním větším očkem, který je určen právě na tento způsob použití.

2. Zbylý přívěs, na kterém je mikroobratlík, navlékneme zpět do očka háčku a následně zapalovačem zatavíme. Zatavením vznikne na konci žmolek, který neprojde očkem.

3. Na vlasec navlékneme obratlík s kroužkem tak, aby kroužek na obratlíku zůstal volný.

4. Nad obratlíkem vytvoříme jednoduchou smyčku, tu nasliníme a pořádně dotáhneme. Montáž je hotová a stáčí jen nastražit pop-up.

5. Mikroobratlíkem protáhneme Floss nit a následně na ni pomocí jehly natáhneme pop-up.

6. Pop-up natáhneme až na tělíčko mikroobratlíku. Zapalovačem zatavíme konce Floss nitě a jsme u konce, Chod Rig montáž i s nástrahou je hotová.

Nakonec si ještě v prstech vymodelujeme zakřivení celé montáže. K tomu, abychom dosáhli zakřivení montáže, je potřeba použít správný materiál určený právě k tomuto účelu, nikoli fluorocarbon jak si mnozí myslí. Vytvořená montáž se navlékne na vodič, ať už fluorocarbon, nebo olověnku a zaaretuje se korálky ve vámi zvolené vzdálenosti od olova.

outline-1

Použitý materiál:

Za Team Avid Carp CZ&SK

Dalibor Koutný