S feederem jednoduše a lépe díl III. 7/2015 Navijáky pro lov feederem

Vybrat si správný prut dá trošku práci a s navijáky je to podobné. Pro lov feederem totiž nestačí jen tak nějaký naviják. Ač je lov feederovým prutem technika velmi jednoduchá, je náročná na vybavení, protože naviják je při něm enormně zatěžován a to tím víc čím větší zátěže nebo krmítka při lovu používáme.

01

Lov s těžkými krmítky bych klidně přirovnal k lovu těžkou přívlačí. Pokud se tedy jedná o skutečně intenzivní lov. Například při klasickém lovu na velké řece, kde běžně používáme krmítka o hmotnosti 40-80g nahazujeme přibližně každých 3-5 minut. To znamená, že každých 3-5 minut těžké krmítko přitahujeme k sobě a to skutečně každý naviják nesnese. Jaký naviják tedy zvolit?

002

V každém případě volíme navijáky s pomalejším převodem. Ideální jsou navijáky s převodem 4.8:1 až 5.2:1. Pomalejší převod při silném zatížení ani zdaleka netrpí tolik jako převod rychlejší a také je pro naše ruce mnohem pohodlnější. Navijáky s rychlejšími převody se dají využít jen při lovu s lehkými krmítky, řekněme do 25g a na krátké vzdálenosti.

03

Ani velikost navijáku nemůžeme podcenit. I když při lovu feederem obyčejně nenahazujeme příliš daleko, malé navijáky nám žádnou velkou výhodu nepřinesou. Mohou být příjemnější do ruky vzhledem ke své nižší hmotnosti, avšak malé součástky pod zátěží opět více trpí než součástky větší, zde mám na mysli především převody, protože větší styčné plochy, pokud jsou větší, se prostě tak rychle neopotřebí.

04

Pro pruty light tedy doporučuji navijáky velikosti 2500 a pro pruty medium pak navijáky 3000- 4000. Vhodným navijákem je například Korum CS REEL 3000 s převodem 5.1:1.U prutů kategorie heavy mohou být vhodné navijáky ještě větší – 4000-5500. Zda zvolíte přední nebo zadní brzdu je spíše záležitostí vkusu a zvyku, protože v současné době dostaneme navijáky v obou variantách ve výborné kvalitě. Zvolit je možné i malé navijáky typu baitrunner, tedy navijáky s volnoběžnou cívkou. Tyto navijáky, i když jsou v malých velikostech, jsou primárně určené k lovu větších ryb a postavené pro větší zatížení, takže plně odpovídají našemu účelu. Volnoběžnou cívku můžeme velmi dobře využít například při lovu feederem v noci. Dobrou variantou je například šesti ložiskový Korum KMR Reel 4000.

Výhodou je, když jsou navijáky vybaveny, anebo se k nim dají dokoupit náhradní cívky, protože mít k dispozici dva různé průměry vlasce, anebo mít na jedné cívce tenkou pletenku, nikdy není k zahození. Cívka by měla být vybavená klipem, který je spolehlivý a nepoškozuje vlasec. Klip je nepostradatelný pro přesné vnadění a nahazování. Jsou i jiné možnosti jak zvládnout přesné hody, ale klip je pohodlný a kdo se ho naučí používat, získá výhodu, která se počítá.

MT