Vzpomínka na letní dovolenou

Ahoj Chytiláci

Psal se podzim roku 2016 a já s kolegou a dobrým kamarádem Tomem vyrazil na jednu 5 ha klubovou sportovní pískovnu nedaleko Hradce Králové. Po menších problémech, jak a co nacpat do auta, vyrážíme vzhůru vstříc novým zážitkům.


Při příjezdu na místo určení vyřizujeme v rychlosti potřebné protokoly, zjišťujeme situaci na pískovně a vyrážíme na místo námi určené. Toto místo pod číslem K3 se nám stává po dobu 5 dní novým domovem. Po menší obhlídce rozbalujeme bivaky, chystáme stojany, pruty a vše potřebné k lovu.


Pískovna je hluboká v průměru 6 metrů s rovným dnem, tudíž nebylo potřeba velkého markerování.  Vše bylo připraveno. Teď jen nahodit pruty a čekat na brzký záběr. Během první hodiny zdolávám cca 9 kg kapříka na panáčka s boilie Chiméra Red a pop-up ananas od Sonubaits. Po další půl hodině dostává kolega pomalou jízdu, po níž končí v podložce ohromná ryba s váhou 19,5 kg. Takový začátek nikdo z nás nečekal a jak se ukázalo později, byla to největší ryba výpravy.


Do večera chytáme ještě 3 menší ryby s váhou do 11 kg. Večer jsem si všiml rybáře, který sedí vedle nás na místě K2.  Vůbec jsem si tenkrát neuvědomoval, jak nám bude nápomocen, jelikož záběry, které jsem s kolegou měl, byly zapomenuty a další den byl bez kontaktu s rybou. To mi však nedalo a vyrazil jsem na čumendu k vedlejšímu fleku, kde seděl kolega kaprař, který očividně znal tuhle vodu jako své boty. Po menší rozpravě jsem zjistil, že místní obsádka kaprů – lysců doslova miluje halibut pelety a na koule chodí spíše menší šupinatí kamarádi.


Po příchodu a přehodnocení taktiky jsem na jeden prut stále dával kuličku Chiméry Red nebo Green na panáčka s pop-up ananas. Na druhý prut Halibut peletu s pop-up stejné příchutě, tedy ananas.


Kolega,  který věřil své taktice, nedostal dalších 60 hodin záběr, což se podepisovalo i na náladě výpravy. Ale jak se říká,  vše zlé je k něčemu dobré, a my jsme si výpravu, i přes drobné neshody, užili.
U mě, po nahození, začalo doslova peklo. Ryba chodila v pravidelných denních intervalech. Důkazem byly krásní lysci s váhou 14,5 kg a 15,5 kg, což je i můj nový osobák na sportovním revíru.

Přichází poslední noc výpravy a kamarád ještě před setměním dostává na břeh dva pěkné kapry s váhou 12 – 13 kg. Já jsem nervózní a přeji si ještě jednou zažít ten pocit z roztočené cívky mého navijáku. A také jsem ho zažil. Něco po páté ranní přichází jízda a na jejím konci pěkná a poslední ryba výpravy – 14 kg kapr.


Za 5 dní této pěkné dovolené se nám podařilo chytit a vytáhnout na břeh 19 ks ryb s průměrnou váhou 12 kg!

Erik Kosík