Letní výprava do neznáma.

Svou letošní druhou zahraniční výpravu jsem absolvoval ke konci června. Jednalo se lokalitu s rozlohou něco málo přes 70 hektarů, na tomto revíru jsou četné stulíková pole a ostrůvky. Nikdy jsem tam nechytal a informace jsem měl řekněme mizivé.

Po příjezdu jsem se nemohl vynadívat, začalo rozhodování, kde si sednu … po chvíli jsem našel místo, které splňovalo to, co jsem chtěl – pole stulíků na 110 metrech, takže v klídečku na dohoz, velké stromy na břehu. V tu dobu panovala velké vedra a bez stínu by to byl konec.

Začínám mapovat dno a všude je rovina necelé 2 metry, u stulíků mělčina jen něco málo přes metr. Za nástrahy volím jistotu a to: Chiméra Red, Krill a Code Red od Sonubaits. Po dvou hodinách přichází kontaktní ryba – kapr odhadem 5 kg na malou kuličku a tak zvětšuji nástrahy na 20 mm. Od poledne do noci jsem „udělal“ 10 záběrů, z toho největší ryba měla 11 kg.

Druhý den mě ráno mne probouzí 13,20 kg vážící kapr, což bylo fajn, že se chytla slušná ryba na zdejší poměry. Záběry mi pravidelně chodily na Chiméru a Krilla, které jsem měl nahozené napravo od stulíků … a na levé straně je vidět živo, ale ne a ne odtud dostat záběr. Za druhý den jsem dostal 15 záběrů, opět na Chimeru a Krilla.

Třetí den byl podle stejného scénáře. Okolo oběda mi přichází konečně záběr na levý prut, kde mám Kořeněného Tuňáka s popkou Švestka. Ihned po záběru začíná pěkné rodeo, během chvíle mám vymotaných 40 metrů silonu a po půlhodinovém přetahování se ryba dostala těsně ke břehu a zjišťuji, že mám na prutu Sumce 150 cm, po dalších 10 minutách se před podběrákem sumec vyřízl. Tím byla i zároveň objasněna záhada, proč z levé strany nemůžu udělat záběr. Za tento den zdolávám 16 ryb s váhou mezi 9-13 kg. Jsem spokojený, že chytám hlavně přes den, tudíž vše je jednoduší, když chytám sám.

Čtvrtý den je na záběry nejlepší, avšak váhová kategorie je mezi 5-11 kg. Bylo až neuvěřitelné, jak zdejší ryby jsou bojovné, například takový 10 kg vážící kapr nemá problém po záběru vymotat 30 metrů silonu a pak to vzít do boku a tak jsem podebíral jednoho kapra i 60 metrů od lovného místa. Nebylo to moc příjemné zdolávání, musel jsem se jen v žabkách brodit po pás mezi napadanými větvemi a stulíky, aby se nedostal do velkého spadlého stromu. Další zajímavostí bylo, že ačkoliv jsem chytal cca 2 metry od velkého pole stulíků, tak ryby do něj nejezdili se ukrýt.

Poslední noc nic zvláštního nepřináší a ráno jsem chytl rozlúčkového kapra 10 kg. Po cestě domů si hodnotím tuhle výpravu v hlavě … a to pozitivně. Ryby krásně reagovaly na nástrahy a je tam krásná příroda. Jediné mínusy byly teploty přes den na 38 stupních a spojka na mém autě, která to měla už za pár, a s menšími obavami jsem nakonec dojel domů.

 

S pozdravem a přání krásných úlovků

Roman Cechmeister.