Babí léto na řece

Už delší dobu jsem chtěl vyzkoušet lov kaprů na řece, ale vždycky bylo něco proti. Nyní se mi nabídla možnost lovu s jedním z šéfkuchařů firmy Chytil a to nešlo odmítnout. Baďa mě vzal s sebou na tři noci k tekoucí vodě, která v tu dobu zrovna moc netekla, což ale nebylo na škodu.

Srázek jsme si dali na firmě, doplnili potřebný materiál a vyrazili k vodě.  Ze začátku jsme nechtěli moc krmit. Začali jsme totiž s chytáním v úterý a při předcházejícím víkendu bylo do vody naházeno dost krmení.  Ryby začaly reagovat okamžitě. Baďa hned ze startu vytáhl několik tloušťů a spadl mu jeden, podle tahu pravděpodobně lepší kapr. Potom jsem dostal šanci já a po prvním záběru od tlouště jsem zdolal i svého prvního říčního kapra.  Se slovy „chlapče to je ostrý start“, jsem si zapózoval s 12,3 kg těžkým šupíkem.  Zhruba po hodině jsem měl další záběr a na břehu se ocitl další kapr ke 12 kg. Pěkně vysoký šupináč s tlamou jako vysavač.

Čekala nás první noc, kdy jsme byli plni očekávání, ale ryby nás nechaly pěkně vyspat a až ráno se ozvaly záběry od tloušťů. Pak následovala další odmlka a hlásiče znovu zapípaly až v podvečer. V podobném duchu se to neslo až do konce výpravy.  Na podložku jsem dostal ještě další dva kapry přes deset kilo a Baďa kontroval taky dvěma pěknými kapry.

Jeden z nich mu dal opravdu zabrat, když si to hned po záběru mašíroval proti proudu. Nakonec se z něj s mírným zklamáním vyklubal lysec k deseti kilům. Podle tahu jsme si mysleli, že se bude jednat o rybu z vyšší váhové kategorie.

Na konci výpravy se s každým z nás přišel rozloučit ještě jeden z mnoha tloušťů. Oba jsme ale měli štěstí a tloušti se u břehu vyhákli. Jelikož je Baďa trochu chemik, měli jsme u vody více druhů boilie. Jedno z nich byla jakási specialita šéfkuchaře, trochu vytuněný squid, který fungoval nejlíp. Nachytali jsme na něj skoro všechny ryby.

Dalibor a šéfkuchař Baďa