Nová posila do našeho teamu – Marek Lupač

Zdravíme všechny příznivce naší firmy.

Do našich řad přibyl nový spolupracovník a dopisovatel, a tak bychom vám jej chtěli nyní trochu představit.

Na nové spolupráci jsme se domluvili s kaprařem Markem Lupačem, který se prezentuje opravdu skvělými fotkami a podniká hodně zajímavé výpravy jak na území naší malé zemičky, tak i na těžké destinace v zahraničí. Marek nám bude nejvíce nápomocný v prezentaci kaprařského krmení z naší distribuce a kaprařského vybavení od firmy Avid Carp. Věříme, že spolupráce jak naší firmě, tak i Markovi přinese spoustu nových a cenných zkušeností.

A teď jdeme našeho nového člena vyzpovídat.

Ahoj Marku, vezmeme to od začátku, jak si se dostal k rybařině a kdy si chytil svého prvního kapra na boilie?

K rybaření mě přivedl můj děda. Byl to těžce pracující člověk, který měl rybařinu jako takový odreagovaní po práci. Pamatuju si na naší první pytláckou výpravu na jeden z telečských rybníků kousek od jeho domu. Mohlo mi být tak okolo sedmi let, když sem poprvé po jeho boku nahodil háček s napíchnutým kolínkem do vody. Pak následoval rybářský kroužek a s ním i první informace o skutečném rybaření. Zhruba ve 14ti letech jsem své rybářské náčiní na čas odložil a začal se naplno věnovat hokejové kariéře v Dukle Jihlava. Netrvalo to moc dlouho a po pár letech jsem znovu dostal pověstné svrbění rukou. Vyrazil jsem k nedalekému soukromáku, kde jsem potkal kamaráda Pepu Šoukala, kapraře tělem i duší a ten mě zasvětil do opravdové kaprařiny za co jsem mu dodnes vděčný a tenkrát přišel i můj první kapr chycený na boilies.

První kapřík ze svazovky

Co tě přimělo k tomu začít spolupracovat s naší firmou?

Poslední tři roky jsem úzce spolupracoval s jednou z anglických firem zabývající se výrobou nástrah a návnad pro kapry. Dostali jsme se postupem času do fáze, kdy jsem s kamarády začal jejich produkty nabízet na českém a slovenském trhu, ale po roce a půl fungování na poměrně slušné úrovni přišel zlom, kdy jsme se společně domluvili na ukončení spolupráce. Svůj volný čas radši trávím u vody a ne balením a odesíláním balíků. Byla to pro mě ale po všech stránkách dobrá zkušenost, která sebou přivedla i spoustu nových přátel. První zkušenost s firmou Chytil jsem měl na začátku roku 2017, kdy jsem se na rybníku Asuán dal do řeči s rybáři, kteří spolupracovali s firmou Chytil a ukázali mi boilies Apač. Nepamatuju si už, jestli se jim na to tenkrát povedlo nějakého kapra přelstít, ale na chvíle s nimi u moravské pálenky si vzpomínám docela dobře 😊 Koncem roku 2019 jsem se zkontaktoval s Daliborem Koutným a společně jsme dali dohromady koncept mojí spolupráce s firmou Chytil a Avid Carp.

Vím, že ještě nejsi zběhlý v našem sortimentu, ale přeci jen, co se ti na první pohled zalíbilo a řekl sis „tak tohle musím vyzkoušet“?

Rozhodně boilies Chiméra Red. Rád chytám na kořeněné nebo až ,,pálivé” boilies, které mi v minulosti přineslo krásné úlovky. Pár kilo boilies Chiméra Red 24mm jsem si vezl na první test koncem minulého roku do Slovinska, kde zachutnala perfektně stavěnému šupináči. Strávili jsme tam 5 dní na místní svazové vodě a já tomuto boilies věřil po celou dobu. Jak se nakonec ukázalo, tak to byla správná volba. Od firmy Avid Carp pokukuju po jejich novém Brolly HQ Dual Layer Systém, které má podle mě skvělý design a brzo v něm budu trávit večery na rybách.

První úlovek na Chiméru Red

Jaké způsoby lovu jsou tvé nejoblíbenější?

Během minulé sezóny jsem si hodně oblíbil lov z těžko přístupných míst na svazových vodách. Z míst, kam se odváží málokterý rybář ať už kvůli náročné cestě na lovné místo, nebo protože je rybář prostě moc pohodlný povahy a zakotví radši na prvním pro něj příjemným místě. Vzpomenu na jednu z mých nejnáročnějších výprav, kdy jsem na člunu pádloval dvakrát jeden kilometr, abych převezl všechno rybářské vybavení na místo do skal, kam se stěží vlezl bivak a kde si v noci krysy pochutnávaly na mých broďácích. Ke všemu celý víkend pršelo a cesta do člunu s prutem v ruce po mokrých skalách byla jako stezka odvahy. Ulovené kapry a samotný chvíle na takových místech považuju za jedny z nejcennějších.

Těžko přístupný lovný místo ve skalách

Popiš nám svou nezapomenutelnou výpravu z českých a zahraničních vod.

Mezi nezapomenutelnou výpravu na českou svazovou vodu patří vůbec první výprava na kapry s mojí přítelkyní. Koncem dubna jsme vyjeli na řeku Labe a strávili tam společně krásné chvíle, kdy se nám během pár hodin povedlo nachytat pět šupináčů přes deset kilo. Nadosmrti nezapomenu na chvíli, kdy jsem se vrátil z ranního rituálu, který přichází pravidelně po ranní kávě a cigaretce, zpátky k prutům a viděl, jak Žanda zdolává svého prvního kapra. Chvíle jejího křiku přehlušovala brzda navijáku, kterou jsem pro jistotu povolil před odchodem do houští. Prut v ruce s kaprem na druhým konci držela poprvé v životě, ale nakonec to celý zvládla a kapr tak skončil bezpečně v podběráku. Z těch zahraničních výprav se mi vybaví okamžik z výpravy po jihu Francie. Společně s Radkem Zeleným a Honzou Freyem jsme celý loňský červen cestovali, rybařili a užívali život na místních svazových vodách. Pro kapraře je to země zaslíbená a její kouzlo uchvátí každého, kdo se tam rozhodne vyrazit. Výprava začala na jedné velké přehradě, kde jsem byl celých dvanáct dní bez záběru od kapra, ale jednoho rána se nejspíš spletla místní 126cm dlouhá štika která neodolala nastraženému panáčku pod háčkem. Věřím, že kdybych odteď chytal výhradně štiky, tak takovou už nechytnu a proto je pro mě nezapomenutelná.

Žandy první kapr v životě

Nahoď nám sem tvou nejoblíbenější fotku s rybářskou tématikou a tvou nejoblíbenější fotku s úlovkem.

Jaké jsou tvé cíle do budoucna, kam by si se chtěl za kapry podívat?

Za jeden z cílů anebo spíš přání do budoucna považuju, abych si mohl na území naší republiky legálně zachytat přes noc na většině našich svazových vod. Noční lov má svoje neskutečné kouzlo a stahovat pruty v čas, kdy očekáváte ty nejlepší úlovky mě kolikrát dohání k šílenství. Věřím, že s rostoucím zájmem o rybaření anebo samotnou kaprařinu mezi mladými lidmi přijde jednoho krásného dne i změna a já už nebudu muset během výprav do Francie místním rybářům přísahat, že si nedělám srandu, když tvrdím, že u nás montáže na noc vytahujeme z vody. Aktuální cíl je pro mě zvládnout příchod mého prvního syna, který na světlo světa přijde během doby před třením kaprů a taky úspěšně zvládnout další výpravu do Francie, kterou mám naplánovanou na začátek únoru tohoto roku. Za kapry bych se taky rád podíval na francouzské jezero Lac de Salagou, které je sice těžké ale v celé Evropě nejkrásnější.

Jeden z francouzských klenotů

A teď rychlý kvíz bez dlouhého rozmýšlení 😉

Svaz nebo soukromka?

Svaz

Pivo nebo víno?

Bílé víno ale pivo do mě teče taky 😀

Lysec nebo šupináč?

U mě rozhodně lysec ale o fotku na břehu většinou stojí šupináči.

Řeka nebo stoják?

Baví mě oboje ale u nás na Vysočině o dobrou řeku člověk nezavadí takže spíš stoják.

Plovka nebo koule na dno?

Podle situace, teď se chci zaměřit na plovky.

Bivak nebo brolly?

Měl jsem bivak pro pořádný chlapy ale teď jdu do brolly.

Šňůra nebo vlasec?

Šňůra

Raketa nebo kobra?

Kobra a kámoši ví proč 😀

Vyvážka nebo odhoz?

Vyvážka. Mám pak vetší klid na srdci že mi to tam neleží zamotaný.

Stojan nebo vidličky?

Vidličky a to pekelně blízko u sebe.

Swinger nebo Bobin?

Dycky Bobin

Všem čtenářům a slušným rybářům chci popřát spoustu úspěšně zdolaných kaprů a příjemně strávených chvil u vody.

Marek Lupač

 

Marka můžete sledovat na jeho facebookové stránce , nebo na jeho instagramovém účtu