Method feeder a rušná část řeky

Mé chytání většinou začíná tím, že si hned po příjezdu k vodě připravuji krmení a chystám pruty. Tentokrát to ale bylo jinak. Pozdní příchod z práce a rychlé plnění domácích prací mi nedovolilo odjet dříve než po 19 hodině, k vodě se tedy dostávám za tmy a poměrně unavený. Již zkrácená doba lovu mi nechala klidným a pruty zůstaly schované. Beru si křesílko, konečně jsem tam, kde jsem si celý týden přál být. Jen sedím, pozoruji klidnou hladinu řeky, ryby občasným šplouchnutím na sebe upozorní, začínám plánovat jak na ně. Tohle místo znám, ostrá lavice do 25 metrů od břehu, na kterou kapři okamžitě míří a přes den často proplouvající pracovní lodě. Není to ideální, ale proč ne.

KK_labe_rijen_2018_004

S prakem v ruce začínám krmit, do vody padá slušné množství Red halibut pelet, boilí Chiméra Red a Apač. Právě boilie velikosti 16 mm jsem si zvolil jako nástrahy spolu s ICS Dura flat method krmítky, které budu plnit method feeder mixem Říční kapr. Pár kuliček od každé příchutě již několik hodin dipuju, tak do mixu nedám žádnou tekutou složku. Atraktivní nástrahu budou ryby vyhledávat poměrně rychle.

KK_labe_rijen_2018_008

Ráno vstávám ve čtyři hodiny a připravuji pruty, krmení, prostě vše potřebné. Nahodím, vychutnávám si kávu a snídani. Přesně 35 minut do prvního záběru, hned krásná ryba s váhou 8,5 kg. Následoval menší kapr a cejn. Čtvrtý záběr přinesl dalšího solidnějšího kapra, vše zatím na Chiméru Red. Řeka se začíná probouzet a první loď mi roztancuje na dně krmítka. Každou druhou hodinu beru prak a dokrmuji. Lodě proplouvají, sem tam zabere menší kapřík. Po šestnácté hodině rychlý záběr, silná ryba ohýbání můj method feederový prut Preston. Ostrá hrana ve vodě mne připravuje o úlovek … „sakra „. Večer byl ještě jeden kapr s váhou 7 kg, pak už nic. Před koncem dnešního chytání doplňuji kaprům dobroty.

KK_labe_rijen_2018_002

Další noc přečkávám v autě. Venku je to samé kamení a panely, nic se zde nedá zapíchnout.

KK_labe_rijen_2018_001

Čtyři hodiny ráno.  Rozlámaný a nevyspalý opět vše chystám. Pět minut to trvá – na řece můj nejrychlejší záběr, lysce 7,5 kg držím před foťákem.  Konečně záběr na boilie Apač. Snídani přikusuji s dalšími záběry, sice od menších ryb, ale jsem spokojený.  Boilí Chiméru Red obohatím plovkou  Sonubaits /Oliheň – Krill. Záběr, opět ostrá hrana a ztráta druhé ryby.

Lodě jsou v pohybu, menší lysci na Apače a krásně zbarvený šedesátník na Chiméru s plovkou. Ty barevné ploutve si musím vyfotit, dnes je na vodě rušněji, hladina řeky začíná prudce klesat. Kolemjdoucí mne informuje o velké lodi připravené v plavební komoře, které chystají umělou vlnu. Pokračovat nemá význam, jelikož se zvedá průtok, krmení cestuje v plavební dráze a hladina stále klesá.

Rozhodnu se vydržet do 13. hodiny, následně balím, frčím domů.

Myslím, že to byla slušná rybačka, krapet nepohodlná, ale bylo mi fajn. Závěrem bych rád pozdravil kluky, co tohle báječné krmení připravují.

Ať se daří.

Kamil Klepač