LOV S PELETAMI – METHOD FEEDER BANJO 4/2014

Krmítka typu method feeder u nás rychle zdomácněla a zabydlela se natrvalo mezi našimi ostatními krmítky. Na trhu najdeme spousty krmítek tohoto typu a většinou se od sebe liší jen drobnými detaily. Je zde ale jedno, které se tak trochu vymyká tomu co všichni tak dobře známe.

Banjo foto_02

Klasické method feeder krmítka svým tvarem připomínají malou želvičku. Jsou oválného tvaru se zátěží dole a několika příčnými nebo i podélnými žebry, které přidržují návnadu, nahoře. Plnit je můžeme buď rukou, anebo ještě lépe a mnohem úhledněji pomocí speciální formičky. Krmítka plníme buď vnadící směsí, nebo speciálně připravenými měkkými peletami. V obou případech tato krmítka odvádí svou práci skvěle, a přináší mnoho ryb.

Banjo foto_03

Je tu ale jedno krmítko, které se tomuto standardu tak trochu vymyká. Je to krmítko s přiléhavým názvem BANJO.

Banjo foto_04

Tohle průběžné method krmítko totiž svým tvarem tento nástroj skutečně silně připomíná. Krmítko nemá oválnou, nýbrž kulatou základnu, čímž se od ostatních krmítek výrazně odlišuje, nemá žádná žebra, a protože takové krmítko velmi nestabilně létá, je vybaveno kratší vodící plastovou trubičkou, které má na jeho letové vlastnosti skutečně pozitivní vliv.

Banjo foto_05

Jeho účel je stejný jako u všech ostatních method feeder krmítek, tedy nabídnout malou lákavou nástrahu jen kousíček od hromádky voňavé vnadící směsi, které má za úkol rychle upozornit na nástrahu. Velkou službu ale tohle krmítko nabízí v případě, že se rozhodnete vnadící směs nahradit selektivnějšími peletami. Dokonce si myslím, že tohle krmítko je přímo určeno spíše pro lov s peletami než se směsí. V kombinaci s peletami totiž funguje naprosto skvěle, za předpokladu, že jsou pelety připraveny správně.

Banjo foto_06

Ideálními peletami pro tohle krmítko jsou pelety firmy Sonubaits a to konkrétně pelety Fin Perfect – Feed Pellets velikosti 4 a 6 mm a také pelety S-Pellets Feed stejné firmy. Jejich příprava je velmi jednoduchá. Stačí na 4-6 minut, podle velikosti, namočit do vody tak, aby byly pelety zcela ponořené, a můžete přidat i nějaký vhodný chuťový a pachový stimulátor. Pak pelety slijete a ponecháte 15-20 minut v klidu. Pelety sice změknou, ale nerozpadnou se, takže jimi můžete pohodlně plnit krmítko, ve kterém pak i dobře drží.

Banjo foto_07

Lov s peletami a tímto krmítkem není určený pro velké vzdálenosti, ale je mimořádně účinný s lehkým prutem ve vzdálenostech do patnácti metrů, tedy v příbřežní zóně. Je to metoda skvěle fungující na středně velké kapry a skvěle se její pomocí loví pěkní líni, kteří jsou velkými milovníky drobných pelet. Ideální je vytvořit si těsně u břehu pomocí pelet a praku menší lovné místo a na něm pak lovit pomocí krmítka Banjo plněné peletami. Jako nástraha poslouží malá peleta stejně tak jako zrnko kukuřice, miniboilie nebo v případě línů i masní červi nebo kombinace červů a hnojáčka. Banjo se dostane ve dvou velikostech se zátěží 30g.

Banjo foto_08

Skvělá jarní metoda fungující na prohřívajících se vodách.

Banjo foto_09

MT

Banjo foto_010