Konec sezóny na Labi

Začátkem listopadu jsem si zařídil poslední letošní dovolenou a vyrazil na břehy Labe. Věděl jsem, že u vody už bude o dost míň rybářů a tak budu mít větší klid a víc možností k uskutečnění svých plánů. Místo jsem měl vytipované, jel jsem na stejné místo, kde jsem chytal na poslední výpravě a dařilo se mi.

Po příjezdu k vodě, kde nebylo ani živáčka, jsem s nadšením začal nosit věci a všechno rozbalovat. Všechno mi hrálo do karet a vycházelo podle mých představ, tedy až do chvíle, kdy jsem měl už vše postavené a chtěl jsem jít krmit… kobra zůstala doma. Musel jsem tedy počkat na dědu, který měl cestu kolem, aby mi pohlídal věci a já si mohl zajet do nedalekého rybářství pro novou. Po chvilce jsem už byl zpátky u vody a švihal to tam, co to šlo. Měl jsem naplánovaných 6 dní v ráji.

Odpoledne začal klasický podzimní déšť, který trval až do večera. Okolo 22 hodiny se z ničeho nic rozzářilo celé nebe a byla slyšet hlasitá rána, moje zvědavost byla tak veliká, že jsem vylezl z bivaku a snažil se přijít na to, co se to stalo. Netrvalo dlouho a hned mi všechno došlo, z ráje se stalo peklo, vypadl proud na elektrárně, která leží na protějším břehu a je spojená s jezem. Zpětná vlna z eletrárny prudce zvedla hladinu a vyplavila mi komplet celé vybavení. Za úplné tmy, s čelovkou na čele jsem lovil věci z vody a snažil se jich vylovit co nejvíc, než je stáhne proud.

Po chvíli se všechno uklidnilo a já začal sčítat škody, bylo to jasný, musím jet domů. O nic jsem naštěstí nepřišel, ale měl jsem promočený úplně všechny věci včetně oblečení a jídla. Vzhledem k tomu, že mělo cely týden pršet, tak jsem nechtěl riskovat, že to odmarodím. Tak ještě v noci jsem začal balit věci a nosil je do auta. Na břehu jsem si nechal jen bivak a lehátko s prutama. V 6 ráno jsem vstal a ještě na chvíli nahodil. Okolo 10 hodiny jsem chtěl vyrazit domů, ale rozjel se mi první prut a já začal tahat nějaké menší ryby okolo 5 – 6 kg. A tak jsem věděl, že by to byla dobrá výprava plná ryb. Chytil jsem je v tom nejlepším, ale bohužel jsem musel jet sušit. A tak jsem si přeložil dovolenou na další týden, všechno vysušil a znovu připravil.

Den před odjezdem jsem jel ještě do práce, ale z práce už mě musel vzít kolega, v autě mi odešla spínací skříňka a s klíčem v zapalování se nedalo otočit ani o milimetr. Další čára přes rozpočet. A tak jsem přemýšlel, jak to udělat, abych se k vodě dostal. Už jsem si potřeboval odpočinout, zbavit se stresu a hlavně se uklidnit. Nakonec se mi podařilo přemluvit taťku a ten mě odvezl na stejné místo, kde jsem si před týdnem nedobrovolně v noci vypral všechny věci. Doufal jsem, že už bude všechno probíhat v pořádku a já si to rybaření konečně užiju bez okolních stresů.

Smůla se mě pustila a všechno vypadalo dobře, teda až na to, že ryby nějak extra nespolupracovaly, za 6 dní jsem vytáhl 4 ryby. Na fotku byl největší kapr okolo 15 kg. Všechny ryby opět zlákal Krill Max a Black Panter.

S pozdravem Ondra P.