Kousek času na papíře

Na loňskou sezonu jsem se hodně těšil. V hlavě jsem nosil několik nápadů a ve výbavě pár nových věcí, co jsem chtěl vyzkoušet. K vodě jsem proto začal docházet hned jak to počasí dovolilo a vše se tvářilo velice slibně. Dokonce se mi podařilo po pár krátkých vycházkách ulovil hezčího kapra a to v únoru, kdy jsem u vody klepal celkem kosu. To bylo super! Pokřtil jsem nový podběrák a dostal další motivaci pokračovat, sice v krátkých, ale častých vycházek k vodě.

V chladné vodě, obzvlášť z jara s oblibou používám montáž Chod rig s pop up nástrahou, malinkou PVA punčoškou, nebo obalovací pastou. Na krátké párhodinové vycházky, je tato sestava opravdu skvělá. Nevěnuju se pouze jednomu místu, rybu se snažím hledat a zkouším vodu prochytat.

Času není nazbyt a trocha aktivity v chladném počasí zahřeje. Chci, aby moje nástraha i návnada byly hodně atraktivní a vytvářely neodolatelnou pachovou stopu. Občas na jednom prutu zkouším okrájený boilies v župánku, nebo dipu, ale hlavní zbraň je navoněný Pop up.

 Nedostatek času mě donutil víc přemýšlet nad dobou, kdy ryba přijímá potravu, což se revír od revíru mění. Po mnoha vycházkách, zkoušení  (pokus / omyl) se mi to na jednom revíru povedlo. Díky tomu stačilo jít k vodě na cca dvě až tři hodiny a i přes chladné počasí jsem si skoro vždy skvěle zarybařil. Měl jsem v tu dobu nad rybou navrch a užíval si každý záběr.

Voda se pomalu ohřívala a jedny ze třech podvlíkaček jsem mohl nechat doma. Jaro šlo cítit a s tím přichází jedno z nej období pro lov kaprů. Stihl jsem vyzkoušet pár montáží a oblíbit si novou popku, spotřeboval metry PVA punčoch a vypil opravdu moc kávy. Nastal čas na změnu a zacílení se na větší rybu. Popky pro změnu nechám doma. S teplejší vodou nasazuji klasiku, kterou lovím prakticky do zimy a to 24mm boilie.

Hledám v diáři volno na víkend a plány se rozjíždí…. Bim, čínská chřipka a práce doma spolu s učením dětí. “K vodě můžu”, řekl jsem si, ale stejně tak přemýšlela spolu se mnou celá ČR. Začalo jedno z nejhorších období co jsem u vody zažil. Břehy byly absolutně přeplněné, nedal se najít kousek keře, kde by neseděl rybář, nebo jeho stolice. Nezbylo než si i v tomto stavu najít aspoň nějakou výhodu a začít hledat nová místa. Nějaká jsem našel a vyzkoušel, někde se  i zadařilo a můžu z toho těžit v příštích letech. Návštěvy u vody se tedy opět vrátily k nechtěným párhodinovkám, zkoušení nových míst a to většinou navečer a v noci odjezd domů.

Do teď jsem používal oblíbenou montáž, která se skládala z potahované šňůrky Captive coated s háčkem Curv Shang, nebo Wide Gape. Je to klasický spolehlivý návazec. Kdo má vyzkoušeno, mi dá zapravdu, že při zachování určité délky návazce ( cca 28cm ) / velikosti boile ( 24mm ) / váze olova (110 – 130g ) se tato montáž při náhozu nezamotává a krásně rotuje kolem své osy.

Jsou tu ale i zákony přírodní, hlavně vítr a ten už ovlivnit nejde. Ve dne montáž při odhozu sleduji, ale při večerních náhozech, kdy přes vítr nejde montáž při dopadu na hladinu ani slyšet, jsem nervózní, že je něco špatně. A někdy opravdu je. Nemůžu si dovolit mít na dně zamotanou montáž, lovím jen pár hodin, všechno musí být dokonalé. Proto mám teď na obou prutech navázané helikoptérové montáže ( Chod )  z olověné šňůry Outline leadcore a cca 15cm fluocarbonového návazce, kde je přívěs na boilie kvůli prezentaci vyroben ze šňůrky Pindown. Tato montáž mi funguje skvělě, hlavně se opravdu nemotá a je výborná pro dlouhé náhozy tzv. země vzduch.  Díky posuvnému korálku jde se samotnou montáží dle situace pohybovat nahoru a dolů, což se parádně hodí pro lov v bahně, nebo travinách. Opravdu doporučuju vyzkoušet!

Takhle jsem aspoň trošku zavzpomínal na začátek a průběh loňské sezony. Počkám si na lepší počasí a snad se podaří vyjet na delší výpravu.  Vím, že rybářů co se snaží skloubit dohromady práci, rodinu a tento krásný koníček je spousta. Dokážeme si dobu u vody aspoň užít a rádi se k ní vracíme. Všichni se jistě těšíte jako já na vodu plnou obřích, vymalovaných zbarvených svazových kaprů. Jen je ulovit a hlavně v pořádku pustit zpět.

To všem přeji a hlavně prosím učte svoje okolí, jak se chovat k přírodě! Budu se těšit na fotky úlovků ve zprávách a snad taky přispěju!

Za Chytil team a Avid Carp Cz&Sk

Vašek