S peletami za velkými kapry

Doba je neúprosná. Spousta z nás nemůže lovem kaprů trávit několik dní či dlouhé týdny, ať už z důvodů pracovních či rodinných. A i já k ním bohužel patřím. Z tohoto důvodu jsem začal přemýšlet, bádat, co a jak udělat jinak, co změnit, jaké použít nástrahy a návnady tak, abych dokázal za krátký časový úsek a bez přípravy lovného místa chytat trofejní ryby a vyhnout se těm menším kouskům. Za krátkodobou vycházku považuji tu, která trvá den, maximálně dva. Někteří budou možná oponovat, že i tohle je dlouhá doba, ale cílený lov kapra, trofejního kapra, vyžaduje přeci jen trochu více času, nemůžeme očekávat, že nahodíme, nakrmíme a za hodinku máme na podložce pěknou rybu, i když samozřejmě i tohle se může stát, ale je to spíše o náhodě.

Rozhodl jsem se tedy na tyto krátké vycházky použít vždy aspoň na jeden prut jako nástrahu Kapří pelety. Touto volbou je vyřešena i otázka krmení. Tyto speciální pelety jsou díky svému dlouhodobě pozvolnému rozpadu opravdu ideální variantou. Zakladní objemovou surovinu tvoří prvotřídní rybí moučka, sojová mouka, krevetová moučka, aminokyseliny, vitamíny a to vše doplněné o pořádnou dávku kvalitního rybího oleje. Pod háček používám vždy velikost 25mm, občas i doplněnou pva punčochou naplněnou stejnými, pouze menšími kapřími peletkami, a to velikosti 9 mm bez díry.

Pro ještě větší zatraktivnění není vůbec od věci tyto pelety přelít nějakým dipem či boostrem. Velice vhodný je i lososový olej, zejména v letních měsících, kdy je voda dostatečně teplá a olej se dobře uvolňuje. Mě se nejvíce, a to celoročně osvědčil booster Chiméra Red/Green nebo Skunk shit. Pelety si takto zaliji boostrem, nejlépe několik hodin před použitím, nebo klidně i přes noc, a ze začátku občas protřepu, aby se mi tekutina dostala všude a pěkně obalila jednotlivé pelety. Tímto jednoduchým krokem získám opravdu neodolatelnou nástrahu. Pelety zůstanou po zaschnutí boostru obalené, nasáknuté a po vhození do vody vše pomalinku, pozvolně uvolňují.

Co se týká krmení, záleží hodně na daném revíru a na obsádce v něm se vyskytující. Z větší míry ovšem krmím střídmě, nebo pouze za použití pva materialů. Pokud už se rozhodnu krmit, pošlu tam prakem opravdu jen pár pelet ke každé montáži. Když se chci soustředit opravdu na vetší rybu a nemám mnoho času, tak si nechci na lovné místo přilákat hromadou krmení kapříky vánoční velikosti. Další variantou vyhnout se malým nenechavcům, je krmit si po menších dávkách jedno místo, ale montáž nahodit vždy kousek mimo toto krmení.

Jsou samozřejmě dny, kdy i já si chci opravdu zachytat a neprahnu za každou cenu po trofejní rybě. V tomto případě vemu do ruky feeder, zvolím menší velikosti těchto pelet, v pravidelných intervalech, nebo po každé rybě přistřelím pár košíků a plně si užiji i tento rychlejší způsob lovu.  Kaprařina a všeobecně rybaření není přeci jen o trofejních rybách.

V Loňském roce jsem těchto krátkodobých vycházek na svazové vody podnikl mnoho, samozřejmě několik z nich bylo naprosto bez záběru, prostě když nechtějí, tak se můžeme na hlavu stavět a stejně nám to nepomůže, tak už to prostě je. Ale byly i takové, kdy jsem během jednoho, či dvou dní dokázal na tento způsob lovu a za použití kapřích pelet přemluvit nejednoho pěkného kapra. K mému překvapení tato nástraha přelitá boostrem Chiméra Green velice chutnala i amurům pěkných rozměrů.

V žádném případě se tedy nenechte odradit názorem, že velké trofejní ryby se dají nachytat pouze, když chytáte několik dní nebo týdný v jednom kuse a že musíte vyházet do vody hromady boilie a vyrazte k vodě kdykoliv to jen půjde, i když máte třeba jen pár hodin, protože když budete dělat vše správně a s odhodláním, může vás ten váš NEJ překvapit již po pár minutách lovu. Věřte, že to jde i jinak!

Filip Hužvík