Správně zvolená taktika lovu

Jakým způsobem se rozhodujete, jakou techniku lovu použijete na své výpravě? Věříte jedné taktice po celou dobu lovu nebo měníte způsoby lovu jak na běžícím páse? Rozhodujete se doma nebo až na místě? Jste připraveni na více variant?

Příprava

Nikdy nepodceňujte přípravu na lov. Samotná příprava může být někdy sice dost nezáživná, ale věřte, že se vám to často vyplatí. Říkáte si, že návazce si uděláte až u vody, však tam na to bude času dost. Ano, bude tam možná času dost, ale co když zrovna budete potřebovat hned na začátku návazec, který zrovna nemáte nebo vám na něj zrovna chybí potřebný materiál. Nebo venku prší a v tu chvíli je nějaké navazování poslední věc, na kterou myslíte. Pak se spokojíte s tím, co už máte a hodíte to do vody? Ryby vidíte pod hladinou, ale dneska návazec na Zig nemáte, tak to dáte klasicky na těžkou kouli na dno a budete čekat, ono to třeba přijde?

Z mého pohledu je prostě dobré býti připraven na více situací, které mohou u vody nastat, než jen vzít si kobru, pytlík kuliček, dva návazce na těžkou kouli, které mi zbyly z minula a slepě to nahodit a nakobrovat.

Já mám tu výhodu, že si návazce rád připravuji doma a u vody raději sleduji, kde se co děje, než abych motal návazce. Takže mám připraveno vždy několik návazců na klasickou těžkou kouli na dno, na panáčka, na dlouhý odhoz, na plovky a také na chytání ve sloupci. Všechny tyhle návazce se mi vlezou do tří standartních návazcovníků.

Všechny návazce se mi vlezou do těchto návazcovníků.

Další částí přípravy je zmapování revíru, poměřit si pomocí markeru hloubky a najít zajímavá místa na dně. I to je dobré podstoupit třeba několik dní předem, než jdeme lovit. O této přípravě se více rozepisovat nebudu, to by bylo na další článek.

Krmení

Zvolené krmení je také jednou z části přípravy, ale podle mě si zaslouží samostatný odstavec. Kapraři si dnes často vystačí pouze s boiliem, případně peletami a když už neví co by, tak i methodmixem. I já si povětšinou vystačím s tímto výčtem návnad. Většina mých vycházek trvá, když je dobře, tak dvě noci, proto mi postačuje si sebou vzít pár pytlíku s boiliem, trochu pelet a jeden pytlík methodmixu. Zvolené krmení je pak většinou na osobních sympatiích každého z nás ke konkrétnímu výrobci nebo značce. Já jsem již dlouhou dobu věrný produktům od moravské firmy Chytil, v jejich sortimentu jsem vždy našel, co jsem potřeboval a vše funguje jak má.

Zvolení správné taktiky lovu

Už když sedím v autě a jedu k vodě, tak mám v hlavě informaci o aktuálním počasí a přemýšlím, kde by se ryby mohly vyskytovat. To je první věc, podle které volím místo. Předpokladem ale je, že znám hloubkové poměry revíru, na který jedu lovit. Jakmile jsem na místě, tak ještě před rozbalením prutů chvíli sleduji hladinu. Nejlepší lokalizace kaprů je přímý vizuální kontakt, tedy ideální je vidět vyskočení kapra nad hladinu, často postačí i bubliny na hladině od krmicích se ryb. Rád hledám kapry i pod hladinou, na to jsou skvělým pomocníkem polarizační brýle.

Když to řeknu s nadsázkou, tak podle informací posbíraných z hladiny se rozhoduji, jakým způsobem budu v daný okamžik lovit. Hodně rybářů bez dlouhého přemýšlení nasadí do hry klasický návazec s boilie na dno nebo na panáčka. Ano, na tom samozřejmě není nic špatného, ale v okamžiku, kdy vidím ryby pod hladinou, si myslím, že by stálo za to chytat ve sloupci nebo dokonce z hladiny. Když se před vámi převalují ryby těsně pod hladinou, tak je dobré znát hloubku na vašem místě, nasadit do hry Zig Rig a umístit jej kousek pod hladinu. Několikrát se mi letos tato taktika vyplatila a mohl jsem si užívat souboj chvíli po nahození. Kdybych ale měl své nástrahy na dně, tak bych o tyto záběry určitě přišel.

Chvíli po nahození double na zig rig.

Na druhou stranu, pokud nevidím na hladině žádné ryby a jen se sem tam objeví na hladině několik bublin, tak je rozhodování také jednoduché. Bublinky na hladině jsou s vysokou pravděpodobností od ryb, které ryjí do dna a hledají tam potravu. V takovém případě je dobré použít klasické montáže na dno. Záběr se s vysokou pravděpodobností dříve nebo později dostaví. Je jen otázkou času, kdy krmící se ryby narazí na nástrahu s háčkem.

Kapr, který zabral ze dna, prut byl nahozen do míst, kde se objevovaly bublinky od ryjících ryb.

Popsal jsem dvě situace, kdy nám ryby dávají jednoznačné indicie k jejich lokalizaci. Nebývá to zdaleka tak často, takže proč toho nevyužít naplno.

Co když ale z hladiny nejde nic vyčíst? V takovém případě začínám opět lovit ze dna a čekám na záběr. Když se záběr nedostavuje delší dobu, tak je dobré začít zkoušet. Přesně takový případ jsem zažil i letos na jaře. Jezdil jsem k vodě jen na několik hodin po práci. Ryby se ukazovaly pouze sporadicky a ne a ne zabrat. Dva večery jsem byl bez kontaktu s rybou. Chytal jsem i na stejné návazce a krmil stejným krmením jako dříve, kdy mi to fungovalo. Na další večer jsem vše předělal, vzal jsem jiné krmení a zvolil jsem montáže na plovoucí boilie. Tato změna se vyplatila a po chvíli jsem měl první záběr na Chod Rig a kapra v podběráku. Poté následovaly další dva záběry a vycházka se díky tomu stala úspěšnou. Kdybych pokračoval stejně, jako dva předešlé večery, pravděpodobně bych vyšel opět naprázdno.

Nasazení Chod Rigu se vyplatilo.

Někdy se může také vyplatit změna taktiky v průběhu lovu, a to například při změně počasí, nebo když máme zkušenost, že přes den není jednoduché udělat záběr ze dna.

Je také užitečné zaměřit se čas od času na hladinu a hledat nějaké signály od ryb a na základě toho pak přizpůsobovat varianty lovu. Nebojte se oprostit od klasiky, a když je ta pravá chvíle, tak zkoušejte i jiné možnosti lovu. Buďte připravení, variabilní, aktivní a nenechte se znechutit, když ryby neberou. Jednoduchá změna může z doposud neúspěšné vycházky udělat úspěšnou. Nikdy nevíte, kdy vám zabere životní ryba, tak proč nejít štěstí ještě více naproti a pokusit se chytit více ryb.

Viděl jsem ryby pod hladinou, proto jsem použil montáž Zig Rig a při setmění mi to rozjel tenhle 22kg tank.

Můj oblíbený návazec na panáčka.
Letos jsem používal jen pop-up od firmy Sonubaits (Ian Russell’s Original pop up).

Přeji všem hodně úspěchů u vody a správně zvolenou taktiku lovu.

Dalibor Koutný