S feederem jednoduše a lépe díl I. 6/2015

  Výběr prutu a použití špiček

Lov feederem je jedna z nejjednodušších a přitom nejúčinnějších metod jak lovit na položenou. Přitom má mnoho variant, mezi kterými si může každý najít tu svou. Někdo má v oblibě velmi jemný lov drobných ryb, jiní se rádi baví středně velkými rybami a pak je skupina rybářů, kteří dávají přednost lovu kaprů, ale protože mají málo času, nechtějí se pouštět do skutečné kaprařiny s těžkou výstrojí na velké ryby a proto si raději pořizují silné feederové náčiní se kterým se dají chytat pěkní kapři také. Pro feeder je typický lov s krmítky, ale k těm se dostaneme až později. Pokud se rozhodnete pro lov feederem, přišel čas na to, abyste si pořídili svou první feederovou výbavu. Co všechno budete potřebovat? Není toho moc, a většinu z toho, co využijete při lovu  feederovým prutem, mnozí doma už mají. První nač se zaměříme je feederový prut.

02

To, že se feederové pruty dělí do několika kategorií, už je dostatečně známe, ale pro ty, co začínají, zopakuji, že máme nejjemnější proutky typu winklepicker, které slouží k lovu drobných ryb v pobřežních zónách a spíše na stojatých a klidně tekoucích vodách. Jejich délka se obyčejně pohybuje mezi 240-300 cm a jejich odhozová hmotnost bývá do 40g. Jsou to skutečně jemné proutky, ale nemusíte se bát, že byste na nich nezdolali třeba pětikilogramového kapra. S troškou trpělivosti na vodě bez překážek úplně snadno. Následuje kategorie light, kde najdeme pruty v délkách 300-330 cm s odhozem většinou do 70g. Kategorie medium, je nejběžněji používanou a jsou v ní zařazeny pruty v délce okolo 360cm s odhozem do 100g. Tyto pruty pokrývají nejširší spektrum lovu od vod stojatých po vody tekoucí. Dovolují velmi citlivý lov takových ryb, jako jsou například plotice, cejni, ostroretky či parmy, a zvládají bez problémů i pěkné kapry. Můžete s nimi lovit prakticky pod nohama, ale i ve vzdálenostech přesahujících 50m. Následuje kategorie heavy a extra heavy v délkách od 360-420 cm. Tyto pruty jsou určené k lovu v silnějších proudech a také ve větších vzdálenostech. Zvládají i ty největší ryby našich vod. Nejnověji tuto kategorii rozšiřují pruty typu Long Část. Jsou to pruty určené k lovu ve velkých vzdálenostech a vyznačují se velkými očky a tužší akcí. Primární rybou těchto prutů je samozřejmě kapr.

03

Každý feederový prut je vybaven několika, většinou třemi různými špičkami. Ty se liší svou tuhostí. Tu je ale nutné říci, že i ta nejměkčí špička, kterou je prut vybaven, bez problémů snese maximální zatížení prutu. Neměníme je podle toho, jakou hmotnost právě odhazujeme, ale v jak silném proudu nebo v jak velké vzdálenosti lovíme, přičemž platí, že čím je větší proud nebo vzdálenost, tím tužší špičku musíme použít. Jde o to, abychom mohli správně napnout vlasec a ještě zbyl prostor pro pohyb špičky, která signalizuje záběr. Pokud by nám například proud ohýbal měkkou špičku příliš, nezbyl by prostor pro sledování záběru. Také je třeba si uvědomit, že pokud nahodíme dál, musíme vyvinout více síly pro napnutí vlasce a měkká špička už by mohla být nadoraz. Výběr správné špičky při lovu feederem je alfou i omegou úspěšného lovu, protože právě citlivá špička je signalizátorem záběru a pokud bude signalizovat špatně, anebo záběr neuvidíte prakticky vůbec, moc úspěšní pravděpodobně nebudete. Po nahození položíme prut do vidliček a vlasec dobře napneme. Jakmile je vlasec dobře napnutý musí být špička mírně ohnutá a mít prostor aby mohla stále ještě poměrně citlivě reagovat na popotažení vlasce a tím signalizovat záběr. Ten se ale může projevit i povolením napětí ve špičce na což musíme reagovat. Citlivost a jednoduchost je to, co je předností lovu s feederovými pruty. Spoustu skvělých prutů nalezne zde: http://www.chytiljsem.cz/feederove/

04