S feederem jednoduše a lépe díl XI.  11/2015

Method feeder je jednoduchá věc

Method feeder je velmi jednoduchá metoda založená na principu otevřeného krmítka, kde se kaprům předkládá nástraha na krátkém návazci v kombinaci s otevřeným krmítkem a velmi malou porcičkou atraktivní návnady. Návnada je v tomto případě velmi důležitá, protože má významný úkol – upozornit kapra na nástrahu. Proto musí být skutečně zajímavá. Ovšem co to znamená zajímavá? My, rybáři, se domníváme, že by měla kaprům hezky vonět, chutnat a mohla by upoutat i svou barvou.

Krmítka otevřeného typu

Do jaké míry se nám ovšem podaří takovou návnadu do krmítka připravit, to můžeme posoudit snad jen podle počtu záběrů, ale potíž je v tom, že zde sehrávají další důležitou roli ještě jiné věci, a těmi jsou například výběr správného místa, množství ryb ve vodě, momentální povětrnostní podmínky a spousta dalších věcí….

Směs v moderním krmítku vypadá bezvadně

Výhodu, a velkou, máme v jedné věci, a tou je skutečnost, že přípravu návnady do krmítka za nás velkou měrou obstarají výrobci. Na nás sice je „vyladit“ správnou konzistenci, ale už si nemusíme prakticky lámat hlavu nad tím, co do krmítka dáme, mimo vhodný atraktor. Ovšem ten nemusí být bezpodmínečně nutný, takže často přidáváme jen vodu v takovém poměru, aby vnadící směs dobře držela v krmítku, ale ve vodě se snadno rozpouštěla. Tohle se může zdát jako dvě naprosto protichůdné věci, ale tohle už za nás vyřešil výrobce namícháním správného poměru surovin.

Vrátím se ale na začátek ke krmítku. Krmítka typu method feeder se v naší republice používají už spousty let, ale až poslední léta a nástup feederových prutů jim dal plně zelenou a upravil jejich používání tak, aby lov s nimi byl skutečně úspěšný, ale také šetrný. Ono totiž otevřené krmítko je i taková ta klasická spirála, která se tu používá několik desetiletí. Bohužel ve spojení se dvěma háčky pevně ke spirále přichycenými a nazývá se to „srkačka“.

Srkačka

Velmi efektivní, ale naneštěstí pro ryby nešetrná věc hned z několika důvodů. Jednak proto, že když se ryba utrhne, vláčí krmítko s sebou a za druhé, používají se tu velké háčky s velkými protihroty a díky nim a nešetrným rybářům pak vidíme mnoho kaprů s těžce zdeformovanými tlamami…..

Moderní otevřené krmítko se používá jako průběžné, případně jako bezpečná pevná montáž, kdy krmítko sice drží na spojovacím článku pevně, ale pokud se vlasec přetrhne, může se uvolnit a sklouznout dolů. Oproti klasické drátěné spirále, která má zátěž uprostřed na vodící plastové trubičce nebo jejím konci, má method krmítko zátěž ve své spodní části rozprostřenou po celé ploše, takže vždy dosedne na dno svou základnou a nemůže se stát, že by nástraha zůstala pod krmítkem a ryby se k ní nemohly dostat. Současná krmítka jsou obvykle kombinace olověné zátěže a plastových žeber, ale i jednolité olověné odlitky. Používám obě varianty a hodně jsem si oblíbil krmítka Korum Dura Method.

Krmítko Korum Dura Method je perfektní

Tohle krmítko je kompaktní odlitek s dopředu použitým těžištěm a zvýšenými boky, takže nejenže skvěle a přesně létá, ale i návnada v něm velmi dobře drží. Bezvadná je i ke krmítkům dodávaná formička, ze které se návnada snadné vytlačí. Taktéž jsem spokojen s nabízenými hmotnostmi. Dalšími mnou často používanými krmítky jsou krmítka firmy Preston Innovations a více si o těchto krmítcích a lovu s nimi povíme v následujícím díle tohoto seriálu.

Klasika je Preston

MT