S feederem jednoduše a lépe díl VI.  8/2015

Podběrák

Nedílnou součástí výbavy každého, kdo loví feederovým prutem, je podběrák. Ovšem není to podběrák ledajaký. Na klasiku, kterou používá drtivá většina rybářů, tedy podběráky se skládací rukojetí trojúhelníkového tvaru bez pevné přední části rámu síťky, raději rychle zapomeňte. Určitě se podívejte po podběráku používaném specialisty lovícími na plavanou, protože tyhle podběráky jsou pro lov feederem mnohem vhodnější.

Podběráky s pevným rámem a opravdu dlouhou rukojetí, umožňující podebrat i větší rybu díky dlouhé rukojeti dál od břehu a bez rizika, jsou k nezaplacení. Tyto podběráky s pevným rámem mají oproti klasice mnoho předností. Nejde zde zdaleka jen o to, že s podběrákem, který má dlouhou rukojeť dál dosáhneme a můžeme tak podebrat rybu, které se do mělčiny u břehu vůbec nechce a které se v tuhle chvíli úplně děsí. Pevný rám kruhového tvaru, ale nemusí být jen kruhový, je mnohem bezpečnější, protože jej můžete snadno vsunout pod rybu bez toho, aniž by síťka vzplývala k hladině a riziko, že se ryba zachytí háčkem v horní části síťky podběráku se tak minimalizuje. Je to velmi důležité, protože obvykle lovíme s mnohem slabšími návazci než běžní rybáři a přitom zdoláváme ryby stejných velikostí a někdy i větší. Přední část síťky podběráku bez celistvého pevného rámu není zpevněná a nemáme nad ní plnou kontrolu, což přináší problémy. Ryba se tu může zachytit nejen háčkem, který jí může trčet z tlamy, ale i třeba i některou ze svých ploutví, které jsou opatřené pilovitým pevným trnem, jako mají například kapři ve hřbetní a řitní ploutvi. A to je problém.

Použijete-li podběrák s pevným rámem, je riziko mnohem menší, protože tento podběrák mnohem lépe ovládáme.

U klasického podběráku je problém už se zmíněnou rukojetí, respektive s její délkou. Tyto podběráky bývají dostatečně hluboké, ale bohužel krátké. U feederového prutu pak hrozí jedno nebezpečí a mnohým rybářům už se to i vymstilo – snaží se s krátkým podběrákem dosáhnout na rybu a přitom zaklání svůj prut hodně vzad. Aniž by si to uvědomili, dostanou ho do tak nepříznivého úhlu, že v kritickém okamžiku prut ve slabém místě, obvykle kousek pod místem, kde se zasouvá špička, praskne a neštěstí je hotové. To se nemůže stát, pokud bude rukojeť vašeho podběráku dostatečně dlouhá. Pak máte prut stéle pod kontrolou.

Pevný rám těchto podběráků je s tyčí spojený pomocí závitu, jehož velikost používá drtivá většina firem. Můžete tak podle libosti kombinovat rámy s tyčemi a vybrat si to co vám skutečně sedí.

Podběrákové hlavy najdete v různých tvarech, velikostech, s různými velikostmi oček síťky a také o různých hloubkách sítě a sítě mohou být také z různých materiálů, od klasiky po sítě z nylonových vláken a také z různých pogumovaných materiálů. Je to jen o vašich potřebách, vkusu a finančních možnostech. S tyčemi je to podobné. Kratší tyče mají délku 270m a klasikou jsou tyče 3 a 4m. Levnější tyče jsou sklolaminátové a ty dražší pak z grafitu. Grafitové jsou samozřejmě lehčí, ale choulostivější na náraz, takže je třeba počínat si s nimi opatrněji.

V každém případě je kvalitní podběrák při lovu feederem hodně důležitý, Jedinou nevýhodou pevného rámu je jeho neskladnost a to mnoho lidí od jeho koupě odradí. Firma Korum však tento problém řeší a nabízí skládací pevný rám, který zabere jen málo místa a dá se přibalit do futrálu k prutům. Používám ho bez problémů a s velkou spokojeností už několik let.

MT