CHYTÁNÍ VELKÝCH KAPRŮ NA FEEDER

…aneb když chci pěkný úlovek, chytám na jistotu.

Loňská sezona byla trochu jiná, než ty předešlé. V řekách málo vody, hodně přirozené potravy, rybářů pořád stejně, ne-li víc. Milovníky jemné techniky, za kterou je feeder a method feeder pořád považován, bylo na stojatých vodách k vidění často. Ovšem na řekách „abys feederového prutu pohledal“.

Až na pár odvážných rybářů se s jemnou špičkou k řece moc lidí nehrne, což samozřejmě nechci říct, že by mi vadilo. Je to každého věc a názory, že s feederem nejde na řece chytat už dávno přehlížím. Ne každý je totiž ochoten strávit několik hodin hledání vhodného místa, kam by šlo krmítko nahodit a udržet ho nějaký ten čas v klidu na dně. Je pravda, že říční chytání je dosti odlišné a občas se rybář i krapet „zavsteká“, ale já si nedovedu představit, že bych nenahodil do tekoucí vody a nepotěšil se z krásného úlovku, který mi vynahradí veškerá má snažení. Řeka má kouzlo, které nám stojatá voda nenabídne. Rybí obsádka je velice pestrá a dokáže vás jedním záběrem velmi mile překvapit. Na řeku ale jezdím hlavně kvůli kaprům, kteří jsou většinou bojovnější, než ti ze stojatých vod.


Kde chytat?
Na řece se dá s feederem chytat téměř celý rok, stačí najít vhodná místa, která se během roku a v různých situacích obměňuji. Například, když je velký průtok a krmítko bych těžko udržel v hlavním toku, schovávám se do přítoku slepých ramen, vyhledávám místa, kde jsou ve vodě příčné zdi nebo nahazuji do klidného místa, jenž se nachází za špičkou poloostrova. Slepá ramena jsou dobrá i v jarním období a v čase, kdy se třou cejni, kapři do nich najíždějí a snaží se pochutnat si na všem dobrém.

V  hlavní sezóně, když je průtok přijatelný, což je pro mne na naší řece kolem 100 kubický metrů za sekundu a níže, chytám na hlavním toku. Využívám i klidné části nad jezem, navštěvuji místa před plavební komorou, kde je voda téměř nehybná anebo nahazuji k pilířům mostů. Toto je velice dobré místo, kde nečekám dlouho na záběry, ovšem musím se trefit co nejblíže ke kamennému násypu okolo pilíře. Ryby zde mají dost přirozené potravy a zdržují se poblíž. Je pouze jedno období, kdy na řeku moc nejezdím a to, když kvetou topoly. Voda je plná bílého květu, který se nabaluje na vlasce a při stahování krmítka nebo záběru dokonale ucpou malá očka špiček. Je to na hodně silné nervy. Raději se této chvilce vyhnu.

Zimnímu chytání se věnuje už jen zlomek opravdových nadšenců, kteří si nedovedou představit, že by své vybavení odložili. Stojaté vody jsou v určitém čase pod ledem a řeka je jediná, kam můžeme nahodit a pokusit se o nějakou tu rybu. V zimě jsme rádi za jakýkoliv záběr a radost nám udělá i pěkně stavěný cejn, tloušť, natož krásně zbarvený kapr. Na řece jsou místa, kde se dají  ryby lovit po celou zimu, jsou to takzvaná zimoviště a ten, kdo ho najde, užije si toto období plné záběrů. Ryby díky zpomalenému metabolizmu nepřijímají tolik potraviny a svoji energii šetří. Chytání s malými nástrahami a menším množstvím návnady v method krmítku přináší úspěch.

Pruty, krmítka a montáž:
Jak jsem již psal, na řece se především snažím ulovit kapra a mnohdy i trofejního, proto mám pruty, na které se mohu spolehnout. V klidnějších místech řeky chytám „s feederama“ firmy Preston Innovations Mini Plus Method délky 3,50 m, jejichž vrhací zátěž je 80 gramů. Tento prut má rychlý blank a semiparabolickou akci, spíše do tvrdší páteře. Mají dvě karbonové špičky 2 oz a 2.5 oz. Je to prut s rezervou a na kapra ideální. Při chytání v hlavním toku a delší vzdálenosti bych doporučil pruty stejné firmy s názvem Monster hevy  12“ 120 g a 13“ 120 g. Stejně tak i anglická firma Korum má výborné pruty odpovídajících parametrů například Feeder ROD 12“ 120 g, ideální na velké kapry, parmy, větší ryby. Vše to jsou krásné pruty s dostatečnou rezervou, prostě „fírdry“, na které se můžete spolehnout a zdolávání ryb si užijete mnohem, mnohem více, než na 3 librový kaprový prut.

V krmítkách, které na řece používám, už mám dávno jasno, občas sáhnu po River krmítku od KORUMu, ale jelikož jsem milovníkem plochých krmítek, používám je i zde. Průběžné In-line XL a ICS In-line Dura flat method krmítka od PRESTONu jsou má nejoblíbenější. Možná se budete divit, ale nesáhnu po těžším, než je 45 gramů. Toto krmítko, když naplníme krmením bábovku k tomuto určenou, tak váží 70 až 75 gramů! Je to paradox, když vidíte kapraře nahazující těžká olova co nejdál do hlavního toku … a já plním krmením lehká plochá krmítka. Mě ale delší nahazovaní až tolik nezajímá, mám rád příbřežní chytání a maximální vzdálenost je dvacet metrů. Na tuto vzdálenost mi gramáž krmítek při normálním průtoku vody postačí, sice s ubývajícím krmením občas jemně poposkočí, ale to beru jako znamení k dalšímu přehození.

Návazce  se skládají z method obratlíku Ring swivel od firmy PRESTON, splétané šňůrky Captive 15 lb od Avidcarpu a háčků KORUM Expert Power Hook vel.10.  Kousek nad háček přimáčknu menší broček.  Další možností je „neviditelný návazec“ z Fluorocarbonu  – REFLO, zejména v období, kdy je voda hodně čistá, na větší ryby použiji 0,20 až 0,22 mm průměr. Kmenový vlasec na cívce mám natočený Cralusso Carp & Feeder o průměru 0,25mm a nosnosti 9,5 kg. Doposud se mi nestalo, že by mi při zdolávání něco prasklo. Prostě když chci pěkný úlovek, chytám na jistotu. Jedna z hlavních věcí, kterou nepodceňuji při chytání na řece je krmení, příprava krmení a taktika chytání … ale o tom třeba zase někdy příště.

Takže, ať se špičky ohýbají.
Kamil KLEPAČ