Jsem šťastný a utahaný

Svoji čtvrtou zahraniční výpravu roku 2019 jsem uskutečnil v půlce října. Jel jsem s tím, že chci chytat na revíru, kde jsem ještě nebyl, jednak abych se vyhnul stereotypu a nabil nové zkušenosti. Při příjezdu vidím, že jezero je zcela volné a jelikož tuto vodu neznám, tak volím místo uprostřed.

Po „namarkrování“ nacházím lavici, která jde z 1,5 m na 2,2 m. Zvláštností je, že na lavici je bahno a pod ní je stěrkové podloží. Jeden prut nahazuji na lavici a druhý pod ni.  Na jeden prut dávám osvědčeného Apače a na druhý testovací boilie 2S ( Scopex & Squid ).

Na silonu si značím přesnou vzdálenost pomocí Elastics Markeru od firmy Avid Carp. Pomocí pár uzlů jej připevníte na silon a podle mě je to ta nejpřesnější a nejrychlejší metoda, jak přesně nahazovat.

První záběr přichází po dvou hodinách, je to pěkný lysec okolo 14 kg a zachutnal mu Apač. Tento kapr odstartoval maraton záběrů, za celý den jsem zdolal 15 kaprů od 12 do 16 kg, bohužel o dva kapry jsem přišel kousek od břehu.

Za celý den jsem unaven z cesty a z ryb, tak si říkám, jestli to takhle bude pokračovat, budu mít co dělat. Druhý den ráno chytám kapra 12 kg a na dlouho je klid, po obědě dalšího a pak navečer ještě jednoho. Obrovský rozdíl oproti prvnímu dni.

Jelikož jsem v noci moc nespal, tak jsem si nachystal na ráno krmnou směs trochu pozměněnou. Polovinu tvořil method mix Chilli kapr, zbývající částí je směs z půleného boilie, pelet a partiklu. Vodu nepřidávám, jen tekuté potravy a Booster. Šlo mi o to, abych vytvořil silně atraktivní krmné místo.

Již po ranním nakrmení se tohle ukázalo jako správná strategie, další slušná ryba přichází na testovací boilie 2S s váhou 15,6 kg. To byl jen začátek, po pár středních kaprech volám s přítelkyní a říkám jí, ať mi pošle virtuálně velkou rybu a ona „dobře, pošlu ti 3“. Do hodiny se začíná odvíjet cívka a po silném boji končí šupináč 22,6 kg opět na kouli 2S. Přichází sousední rybáři se podívat a pogratulovat. Když se ptám, co ostatní chytli, tak dohromady mluví jen o dvou kaprech.

Dokrmuji místo a přemýšlím, jak dál chytat a tak dávám větší prostor pro testování a tak na jeden dávám dipované  boilie  a na druhý boilie půlka těžké koule a půlka plovky. Tuto variantu mám poslední dobou čím dál víc rád. Odpoledne v 16. hodin se pomalu připíná swinger a po 20 minutách boje skončil v podložce šupináč s váhou 25 kg! To už na břehu je snad 15 lidí, aby se podívali na tohoto krasavce. Jsem moc spokojený a to mě dává dobrý pocit, že vše, co dělám, je správně.

Za chvíli končí v podběráku další kapr 18,2 kg a to už jakoby ostatní rybáři neviděli. Jediný, kdo všechno sledoval a prožíval byl místní rybář, který vždy beze slov ochotně přibíhal na podebrání a focení, bylo vidět, že má upřímnou radost, i když jemu to nebralo.

Dokonce přijel i porybný pogratulovat, jak se mi daří.  V noci si prohlížím zápisník s váhami a počítám kila dohromady a cifra je na suprových 157,6 kg. Jsem šťastný a utahaný. Ráno již nekrmím, jelikož brzy budu balit, voda se se mnou loučí dlouhým šupináčem 13 kg. Jdu ještě zamávat sousedům. Ptám se na ulovené ryby ostatních, na celém revíru (za celý včerejší den) se chytli pouze 4 kapři!

Když budu rekapitulovat tuhle výpravu, tak jen dobře. Testovací boilie 2S fungovalo výborně a díky Elastics Markeru jsem mohl na centimetry přesně nahazovat na rozhraní lavice, kde se dno měnilo z bahna na štěrk. Už při odjezdu jsem si naplánoval další zahraniční výpravu. Ale o ní zas příště …

S pozdravem kapr je kámoš ne jídlo.

Roman Cechmeister