Krátkodobý lov kaprů na řece

Několik let zpět jsem na řece trávil opravdu mnoho času a snažil se chytat pouze ty největší ryby. Čtrnáctidenní výpravy nebyly nic neobvyklého a pořád to pro mne bylo málo. 

Dnes, když na to pomyslím, byly to hezké doby, ale už bych to neabsolvoval.  

Krátkodobý lov na řece může pro každého znamenat něco jiného, ale i víkend se dá pořád počítat za krátkou dobu k lovu velkého kapra. Nicméně mám na mysli ještě kratší dobu a to spíše lov do 24 hodin.  To je maximální čas, který současně věnuji chytání na řece, vše tomu přizpůsobuji a velikost ryb mě už tolik netrápí. Místa, kde budu chytat, již nemusím řešit, jelikož za ty roky vím, kam a nic nového se mi nechce hledat – nemám na to čas. Vždy si ale vybírám místo, kde je členité dno, stromy ve vodě, slepá ramena nebo popadané zdi pod vodou.

Je zářijový pátek 22.45 hod. a spát se mi vůbec nechce. Auto naložené vším co potřebuji a myslím jen na sobotní chytání. Rána a večery jsou nejzajímavější části dne, o které nechci přijít a považuji je za nejdůležitější při chytání v krátkém čase. 

Přes lehčí „mrmlání“ manželky se rozhodují vyrazit ještě tuto noc, rád bych si poslechl noční aktivitu ryb a trochu si předkrmím místo. 

Hodina cesty je za mnou, konečně si vše mohu připravit. Dvě kila krmného boilie 50%fish jsem právě naházel pár metrů nad místo, kde chci chytat  a voda na kávu se začala vařit. Je nádherně klidná noc, bezvětří. Za ty roky, co jezdím na tento úsek řeky vím, že se zde dá i během několika hodin udělat neuvěřitelná série záběrů od krásných ryb, což je mi opět potvrzeno necelou hodinu od nahození, kdy už si fotím prvního kapra. Zatím okolo 10-ti kg. 

Ještě než se rozední, zdolávám další ryby, které jsou svou vahou již nad tím prvním. Intenzita záběrů je pod jednu hodinu, takže po každé rybě dokrmuji hrst boilie stejné příchutě, které chytám – Black Panther, Krill a občas i Skunk. 

Black Panther je tmavá kulička vonící po broskvi s pepřem, jde celkem rychle do vody a zlehka se v proudu omílá. Oblíbil jsem si ho natolik, že jej sebou neustále vozím a jsou dny, kdy ho mám na obou prutech. 

Krill, v této kuličce je celkem dost cítit olihňová a krillová vůně spolu s Robin redem, což na řece dost dobře funguje. Podle mne jde rychleji do vody než Panther a i přes její větší selektivitu dokáže i v krátkém čase chytit velice pěknou rybu.  

Skunk – upřímně řečeno, nechtěl bych být u toho, když se tato kulička vyrábí. Jinak je to boilie do teplé vody, na které když něco přijde, vypadá to většinou velice dobře. 

Pro mne je velmi důležité, aby nástrahy i návnady, které používám ve vodě, rychle fungovaly, takže nemám přesušené boilie , ale zároveň sebou nevozím ani partikl. 

Pííííííp, je tu další jízda, která mě vytrhává z usínání na křesílku. Bohužel má reakce je pomalá a kapr mi to řeže o ostrou hranu padesát metrů přede mnou. Daň z nočního bdění. 

Toto je místo, kde musíte být rychlí a nenechat rybu dlouho jezdit, je tu i dost ostrých kamenů a další nástrahy, které ryby využívají. Je to místo, kde se dá dobře chytat, ale i ztratit dost ryb.

Myslím si, že kdo pozná kouzlo krátkodobé rybařiny, zamiluje si ho. Je to sice náročnější na znalost místa, kde chcete chytat a podřizujete se více okolním vlivům, ale radost z ulovených ryb je obrovská. 

Kamil Klepač