Supera nebo Monster ?

Takovýto sychravý podzim lze z feederového hlediska nejlépe využít lovem kaprů. Proto jsem se dnešní vycházku rozhodl si vedle sebe postavit při lovu kaprů dva mnou vlastněné proutky podobných ,,papírových,, parametrů a popsat krátce jejich vlastnosti a rozdíly, abych Vám případně pomohl s výběrem a rozhodováním- Preston Supera 11’6″ a Preston Monster Feeder 11’6″ medium-light.

Snad jediné, v čem se pruty na první pohled shodují, je délka a kvalita zpracování.
Supera má o kousek delší rukojeť, dále první očko od navijáku, o stupeň tvrdší sadu špiček a při nahazování se vyznačuje větší silou ve spodní části blanku a celkovou větší přesností při nahazování na vzdálenost přes 30m. Tomu je přizpůsobena i přeprava- prut je dvoudílný, aby si právě zachoval co největší rychlost, ale nebyla tím narušena jemnost při zdolávání (první díl se zapojuje i při opravdu malých rybách). Naopak Monster je měkčí prut ve svém středu a o kousek snáze jde do paraboly, ale při chytání s krmítko Preston open end feeder ve velikosti L na vzdálenost přes 30m jsem již cítil, že to není to, pro co byl prut navržen.

Když jsem výše zmínil špičky, tak ty u Supery mají první díly kratší a citlivěji detekující, což je aspekt opět nasvědčující tomu, aby byl prut schopen dokonalého chytání na delší vzdálenost. Naproti tomu Monster má špičky detekující více po celé délce.

Abych tedy konkrétně napsal, na co bych si dané pruty vybral: oba dva pruty se hodí perfektně na vše od jemného chytání s pletenou šňůrou a tenkými návazci až po chytání kaprů. Supera je však všestrannější a zvládá větší krmítka pohodlně na vzdálenost do 50m (a proto s ní chodím k vodě častěji), kdežto jemnost Monsteru nedovoluje chytání se stejnými krmítky na vzdálenost delší, jak zhruba 35m s pocitem rezervy. Ale právě na bližší vzdálenost si více užijete chytání s ním a pokud máte rádi pořádný ohyb prutu i při násaďácích, tak Monster je správná volba.

A jeden poznatek z dnešního dne – chytal jsem nejprve na kukuřici běžně na háčku a nemohl se zbavit cejnů, plotic a dva záběry kapra jsem promarnil. Změna na vlasovou metodu a háček PR39 ve velikosti 14 byla pak stoprocentní ….

Radek Pečta

Preston Monster 11’6“

https://www.chytiljsem.cz/feederove/monster-feeder-11-6–medium-light/

Preston Supera 11’6“
https://www.chytiljsem.cz/feederove/supera-11–6/